Idag har vi haft en dag med mycket intryck och vi har fått se mycket som många av oss inte upplevt innan. Samtidigt har det varit givande och trots att vi har varit trötta, så har vi fått skratta och haft roligt med varandra mitt i allt!

Dagen började som varje dag med frukost och andakt innan vi gav oss iväg mot kyrkan, för att sedan ta oss ut till romaområdet. På vägen dit hämtade vi matpaket i kyrkans lager.

När vi väl kom till romaområdet möttes vi av mycket intryck. Det kom barn springande mot oss och vi fick hälsa med high-fives och lite korta fraser på albanska. Familjerna i romaområdet bor i tältliknande skjul, som kyrkan under någon av de senaste vintrarna har rustat upp med ett täcke av plast över taken. De lever separerat från övriga samhället, i olika områden i staden.

Medan vissa hjälpte till med att dela ut matpaket så fick vissa bara vara där och t.ex prata med barnen och vissa av de vuxna också. Till detta område kommer församlingen några gånger per år när det är högtider och delar ut mat.

Efter detta besöket fick vi direkt åka vidare till olika familjer som de hjälper mer regelbundet. Vi åkte bla till en familj där de har fått taket omlagt, från att ha haft läckande tak som buktade inåt. Nu håller det även på med att rusta upp en vägg samt bygga nytt kök i deras hus. Familjen fick ett matpaket och ett påskägg med svenskt godis.

Sedan gjorde vi fler hembesök, bla till en familj där församlingen också hjälper till mer upprustning efter att taket rasat i något av rummen och huset i övrigt var i dåligt skick. Vi gjorde sammanlagt 4 hembesök under dagen och det var så fint att se hur besök och matpaketen tas emot med så mycket tacksamhet.

Efter detta åt vi lunch för att sedan gå till ett av de väldigt få äldreboenden som finns. I Albanien är det vanligast att familjen tar hand om de äldre och därför finns det inte i samma utsträckning. Men på äldreboendet fick vi fika, prata och sjunga och dansa för de som bodde där. Vi hade med oss ungdomar från församlingen som ibland går dit för att umgås med de äldre.

Vi dansade och sjöng bland annat små grodorna. Många fick sig ett gott skratt under denna stund!

Efter detta hade vi en stund av gemensam reflektion, bön och lovsång i lägenheten. Vi fick dela våra tankar om dagen och känslorna vi hade. Några av oss kände frustration över att inte kunna göra mer för de vi mötte, men vi fick också en tankeställare om hur mycket vi har och hur lyckligt lottade vi är som har mat på bordet och bor bra. Samtidigt försöker vi ta med oss hopp istället för hopplöshet, för vi kan faktiskt göra något och vi kan bidra på olika vis. Vi kan eventuellt stötta ekonomiskt, men vi kan alltid också be. De kan göra så otroligt mycket skillnad.

Många av oss är lite trötta efter idag och inatt väntar förhoppningsvis bra sömn. Ni får gärna be för de vi mötte idag. Dels under hembesöken och i romaområdet. Att deras situation ska bli bättre och att de ska få möta Jesus, välsignelse över dem. Be gärna även för oss att vi ska få sova gott och processa de olika intryck vi tog in idag. Att morgondagen ska få bli bra och att vi ska få ha energi nu när de inte är så långt kvar på resan.

tack för era böner, de gör verkligen skillnad!